0216 523 82 61
info@beltek.com.tr

Patlamadan Korunma

Patlamadan Korunma

Patlamadan Korunma

PATLAMADAN KORUNMA DOKÜMANI HAZIRLANMASI

 İşyerlerinde oluşabilecek patlayıcı ortamların tehlikelerinden çalışanların sağlık ve güvenliğini korumak için alınması gerekli önlemleri belirlemek amacıyla hazırlanan ve 26/12/2003 tarih ve 25328 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Patlayıcı Ortamların Tehlikelerinden Çalışanların Korunması Hakkında Yönetmelik kapsamında (10.madde) işverenler tarafından patlamadan korunma dokümanı hazırlanması gerekmektedir.

Firmanızı ve proseslerinizi, kullandığınız kimyasalları inceleyerek işyerinize özel  "Patlamadan Korunma Dökümanı" hazırlıyoruz. İşveren , patlamaların önlenmesi ve etkilerinden korunmayı sağlamak amacıyla, aşağıda belirtilen esaslara  öncelik sırasını gözönünde bulundurarak, yürütülen çalışmaların doğasına uygun olan teknik ve organizasyonel  önlemleri almakla yükümlüdür.

a) Patlayıcı ortam oluşmasını önlemek,

b) Yürütülen çalışmanın doğası gereği patlayıcı ortam oluşmasının önlenmesi mümkün değilse patlayıcı ortamın tutuşmasını önlemek,

c) İşçilerin sağlık ve güvenliklerini sağlayacak şekilde patlamanın zararlı etkilerini azaltacak önlemleri almak.


Bu önlemler, gerektiğinde patlamanın yayılmasını önleyecek tedbirlerle birlikte alınacaktır. Alınan bu tedbirler periyodik olarak ve işyerindeki önemli değişikliklerden sonra yeniden gözden geçirilecektir.

İşveren, İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetmeliğinde belirtildiği şekilde işyerinde risk değerlendirmesi yaparken patlayıcı ortamdan kaynaklanan özel risklerin değerlendirmesinde aşağıdaki hususları da dikkate almak zorundadır.


a) Patlayıcı ortam oluşma ihtimali ve bu ortamın kalıcılığı,

b) Statik elektrik de dahil tutuşturucu kaynakların bulunma, aktif ve etkili hale gelme ihtimalleri,

c) İşyerinde bulunan tesis, kullanılan maddeler, prosesler ile bunların muhtemel karşılıklı etkileşimleri,

d) Olabilecek patlamanın etkisinin büyüklüğü.


Patlama riski, patlayıcı ortamların oluşabileceği yerlere açık olan veya açılabilen diğer yerler de dikkate alınarak bir bütün olarak değerlendirilmelidir.

Patlamadan korunma dokümanı, işe başlamadan önce hazırlanmalıdır ve işyerinde, iş ekipmanında veya organizasyonunda önemli değişiklik, genişleme veya tadilat yapıldığında yeniden gözden geçirilerek güncellenmelidir. İşveren, yürürlükteki mevzuata göre hazırladığı patlama risk değerlendirmesini, dokümanları ve benzeri diğer raporları birlikte ele alabilir.

 "Patlamadan Korunma Dokümanı" öncelikle işyerinin, proseslerin ve kullanılan ekipmanların tanıtılması,  patlamaların önlenmesi ve patlamadan korunma, patlama riskinin değerlendirilmesi,  patlayıcı ortamların sınıflandırılması,  iş ekipmanlarının seçilmesi, organizasyonel önlemlerin belirlenmesi gibi konularda yapılanlara bir sistem dahilinde bakılmasını ve alınan önlemlerin takip edilmesi ve düzenli aralıklarla gözden geçirilmesiyle güvenliğin artırılması sağlanacaktır.